maanantai 6. tammikuuta 2014

Raidan ja Kaasin pennut

Näin hurjalta näytti Raita aamulla 6.12. Olimme käyneet röntgenissä saman viikon tiistaina ja siellä näkyi huikeat 7 pentua. Koska Raita on pienikokoinen narttu, olin ymmärrettävästi vähän huolissani synnytyksestä ja siitä, miten suuren pentueen hoitaminen tulisi sujumaan.
Synnytys käynnistyi täysin yllättäen Itsenäisyyspäivänä aamupäivällä, kun Raita yhtäkkiä vaan alkoi ponnistaa. Soitin äidilleni puhelun, että Raita synnyttää nyt, pennut eivät tule selviämään. Sillä hetkellä olin asiasta varma, sillä vuorokausia oli niin olemattoman vähän. 

Ensimmäisenä syntynyt pentu oli yllätyksekseni kuitenkin hyvänkokoinen ja vallan eloisa urospentu. Pentu painoi 107g ja minulle alkoi herätä toivo: Voisiko tämä sittenkin mennä hyvin? Toisena syntyi narttupentu, joka painoi vain 70g, mutta oli sekin hyvin eloisa. Heti sen perään syntyi kuollut urospentu. Kuolleen pennun syntymän jälkeen ei tapahtunutkaan sitten mitään. Odottelin aikani ja otin lopulta yhteyttä päivystävään eläinlääkäriin, sovimme tapaamisen tunnin päähän. Eläinlääkäri pohti tilannetta jonkin aikaa, sillä vuorokausia oli niin vähän, että hän piti pentujen selviämistä hyvin epätodennäköisenä. Seurasimme hetken aikaa Raidan olemusta ja totesimme, että vaihtoehtoja ei ole, leikattava on. Raita oli alilämpöinen ja väsynyt. Eläinlääkäri siirtyi leikkaamaan ja minä jäin hoivaamaan kahta kotona syntynyttä pentua. Hetken kuluttua pieneläinhoitaja tuli kertomaan, että kohtu on poistettava. Nyökkäsin vaan, että tottakai, jos se on koiran voinnin kannalta paras ratkaisu. Jonkin ajan kuluttua tästä minulle tultiin kertomaan, että leikkauksella oli syntynyt kolme urosta (86g, 105g ja 111g) ja yksi narttupentu (65g), kaikki hengissä. Raidan tilanne sen sijaan näytti hieman heikolta, sillä se oli menettänyt paljon verta. Lopulta päädyimmekin siihen ratkaisuun, että Raita jäi eläinlääkäriin tippaan ja toipumaan ja minä lähdin kotiin ruokkimaan pentuja vastikkeella.

Sain Raidan ennen yötä kotiin ja saimme alkaa harjoitella keskospentujen hoitoa. Raita hoiti heti hienosti pissatukset ja kakatukset, mutta maidontulon kanssa oli ongelmia ja pennut olivatkin ensimmäiset vuorokautensa täydellisesti keinoruokinnan varassa. Sain painot pysymään syntymäpainoissa, mutta siitä huolimatta kaksi sektiolla syntynyttä urospentua menehtyi vuorokauden ikäisenä. Olo oli epätoivoinen, sillä pennut olivat kuolleessaan ruokailleita ja lämpimiä ja siitä huolimatta vain nukkuivat pois. Pennut eivät vaan olleet valmiita tähän maailmaan. Muiden pentujen kanssa jatkoimme taistelua. Sektiolla syntynyt narttu menehtyi neljän vuorokauden ikäisenä.

Viidentenä vuorokautena Raidalta alkoi vihdoin tulla kunnolla maitoa ja tehokolmikko alkoikin kasvaa kovaa tahtia. Onneksi maitoa oli tullut kokoajan sen verran, että nisänimemisentaito oli kaikilla pennuilla pysynyt hyvin yllä, vaikka pääravintona olikin ollut vastike. Kymmenentenä elinvuorokautenaan pennut olivat tuplanneet syntymäpainonsa ja uskalsin jo hieman huokaista.

Pennut ovat kasvaneet hankalan alun jälkeen hienosti, Raita on voinut hyvin ja ollut esimerkillinen emo. Ilokseni voinkin siis kertoa, että meillä on nyt kuukauden ikäiset pennut yhdistelmästä Villivadelman You Love Us "Raita" ja Villivadelman Autumn Song "Kaasi". Alla kuva pariskunnasta, n. kaksi viikkoa ennen synnytystä.

Punasoopeli narttupentu, kuvassa 3,5vk

Creme urospentu (suklaapigmentti), kuvassa 3,5vk

Soopeli urospentu, kuvassa 3,5vk

Pentujen leikkiä, kuvassa 3,5vk

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Voi kuinka hurjalta kuullostaa Raidan ja Kaasin pentujen tulo maailmaan!! Ihania pentusia ja Raita on ihan Super-reipas!! Onnea pennuista! Laitahan uusia kuvia pikkuisista kunhan kerkiät=)Aurinkoisia pakkaspäiviä sinne luvialle!!

Terkuin, Tanja Heino ja Karkkilaakson karvakorvat