torstai 1. lokakuuta 2009

tokojuttuja

oon käynyt nyt tokossa ainoastaan vatun kanssa. kielon kanssa treenataan kotosalla, jotta jossain vaiheessa voidaan mennä tavoitteellisen tokon ekalle kurssille. ens vuoden puolella varmaan sitten.
kolmisen viikkoa sitten kielo oli yhdellä tavoitteellisen tokon tunnilla vähän haistelemassa ilmaa. ihan ok se jo pysyy paikallaan istumassa ja paikallamakuussa. parin metrin päähän pääsen ja sitten palaan palkkaamaan. aika ehkä 10sek? en ole katsonut kellosta.

kielon tunnin jälkeen oli vatun tunti, eli molemmat likat oli mukana kevythäkissä. vattu jaksoi hyvin odottaa kielon tunnin ja oli tosi innoissaan kun pääsi omalle tunnilleen. ikävä kyllä siinä sattui sitten pieni välikohtaus innokkaan hovawartin kanssa. vattu oli yksin paikallamakuussa ja hovawartia seurautettiin vatun edessä. hovawart hokasi, että mulla on nameja ja alkoi hyppimään mua päin. vattu tietysti aatteli että sen pitää puolustaa mua hyökkäystä vastaan ja tuli sitten haukkumaan hovawartin jalkoihin. no, ei käynyt kuinkaan, koira takaisin paikallamakuuseen ja uusi yritys. tällä kertaa hovawart suuntasi kielon luokse kevythäkille ja vattu sinkosi samantien puolustamaan kieloa. hovawart lähti sitten jahtaamaan vattua ja kesti hetki että koirat saatiin kiinni. vattu pelästyi tilannetta ja lopputunnin annoin sen vaan oleskella rauhassa ja lopuksi se sai pelata vähän älypeliä ja syödä nameja siitä. harjoitus oli vatulle liian vaativa ja jäi vähän harmittamaan se, että otettiin harjoitus uudestaan, vaikka olisi pitänyt jättää sikseen tuon ekan jutun jälkeen.

viikko siitä, eli reilu kaksi viikkoa sitten oltiin sitten taas tokossa. tällä kertaa hovawart oli pois ja vattu teki koko tunnin oikein reippaasti eikä ollut moksiskaan mistään.

tämän viikon tiistaina toinen osapuoli oli sitten taas tokossa ja vattuhan veti sellasen konsertin kun näki, kuka tuli paikalle. ja koko tunnin pientä murinaa ja tärinää siihen suuntaan. osa liikkeistä meni aivan plörinäksi kun vattu keskittyi tarkkailemaan hovan liikkeitä ja vahtimaan ettei se vaan siirry paikaltaan mihinkään. tein sitten vähän helpotettuja versioita lopputunnista. ei ollut kovin halukas alkua lukuunottamatta tekemään oikein mitään. teki kyllä, mutta vähän sinnepäin ja innottomasti.

remmissä seuraamista mun pitäis harjoitella paljon. ilman remmiä vattu seuraa todella upeasti, mutta sitten kun siihen laitetaan remmi niin menen itse lukkoon ja teen mitä sattuu. eli keskityn liikaa siihen hihnaan. oon vältellyt hihnassa seuraamisen harjoittelua, mutta nyt sitäkin on pakko alkaa sitten treenata. ihan hyvät pisteet siitä on kokeissa tullut, mutta treeneissä meni nyt ainakin aivan päin honkia. koira tekisi hyvin mutta itse sähellän.

noudossa ollaan nyt treenattu viereentuloa. aluksi ajattelin palautusta eteen, mutta nyt näyttää siltä että oppii tuomaan suoraan sivullekin, joten hiotaan nyt sitten sitä. noudossa on vähän haluttomuutta hakea sitä kapulaa. maasta kyllä nostaa ja pitää hyvin, mutta se noutamaan lähteminen on se vaikea. täytyy keksiä siihen jotain.

liikkeestä seisominen on nyt sujunut ihan ok, vähän hiipii, mutta on kuitenkin pysähtynyt. täytyy varmaan ottaa sitä vielä hihnassa ja vahvistaa käskyä.
liikkeestä maahanmenot on nyt onnistuneet hyvin. mutta en pysty treenaamaan lähekkäin/peräkkäin jääviä liikkeitä, muuten menee seisomisessakin maahan. eli se seisominen ei vielä ole sille aivan täysin selkeä juttu.

ruutuun vattu on mennyt kivasti ilman, että ruudussa on nameja. juoksee vauhdilla ruutuun ja sitten palkkaan sen sinne. ei olla vielä liitetty siihen mitään pysäytyskäskyä tai maahanmenoa.

kaukokäskyissä seisomiset on edistyneet sen verran, että toimii noin metrin päästä. siitä saan sen niin, että ei liiku yhtään paikaltaan. jatketaan treeniä eikä vielä pidennetä matkaa.

muissa liikkeissä ei varmaan mitään erityistä, ei tule ainakaan mieleen. hypyssä oon yrittänyt muistaa palkata välillä pelkästään hyppäämisestä ja kaukokäskyissä siitä että nousee istumaan tai menee maahan, eikä vasta koko sarjan lopuksi. tunnaria ei olla otettu pitkään aikaan ollenkaan. tuskin suostuu vieläkään ottamaan tunnaria suuhunsa.

nyt on jo viileät ilmat. täytyisi silti treenata välillä pihallakin. ei se mieluisaa koiralle ole, mutta jotain pientä pätkää voi hyvin ottaa. ja tietysti niitä liikkeitä, joissa ei tartte istua tai maata maassa.

Ei kommentteja: