lauantai 31. maaliskuuta 2012

kielon liettuan matka

kävimme kielon kanssa liettuassa 8.-12.3. ohjelmassa olivat lauantaina liettuan voittaja -näyttely ja sunnuntaina vilnius winner -näyttely. matkaan lähdimme torstai-iltana. ensin ajoimme omalla autolla helsinkiin satamaan, jossa kielo häkkeineen siirrettiin bussiin. bussikuski ajoi bussin laivaan ja me ihmiset menimme sinne ihan normaalin lähtöselvityksen kautta. laivamatka kesti reilu kaksi tuntia. perillä tallinnassa nousimme bussiin ja lähdimme ajamaan kohti koirien pissatuspaikkaa. pissatustauko sujui hyvin, koirat pakattiin takaisin autoon ja aloitettiin matka kohti vilnaa. kielo läähätteli bussissa, sen häkki oli korkeimmalla ja heilui aika paljon. lähdimme ajamaan puolen yön aikaan, joten ihmisille toivoteltiin hyvät yöt, bussista laitettiin valot pois ja toiveena oli nukkua liettuaan asti. muutamia kertoja matkan aikana heräsin, kun jonkun koira haukahti ja sen jälkeen kuulin, miten kielo taas hetken aikaa läähätteli. aina se onneksi sitten rauhoittui taas kun muutkin olivat hiljaa ja nukkuivat.

pissatustauko pidettiin aamuseitsemän aikaan liettuan puolella. sen jälkeen ajettiin vielä parikolme tuntia vilnaan. saavuimme vilnaan kymmenen aikaan perjantaiaamuna. veimme toisen bussikuskin ensin omalle hotellilleen, jotta hän pääse heti nukkumaan. sitten menimme omalle hotellillemme. käytimme koirat pissalla ja painuimme pehkuihin. nukuimme viitisen tuntia. meidän huonekaverina oli oululainen kaverini ja hänen kaksi chihunarttuaan. tytöt tutustivat toisiinsa ja tulivat heti hyvin toimeen. myös hotellihuone tuntui olevan kielolle ihan kiva paikka. illalla me ihmiset lähdimme parin tunnin ajaksi pois kun kävimme syömässä. koira jäivät onneksi ihan hiljaa hotellihuoneeseen, eikä mitään ääniä kuulunut silloinkaan kun palasimme takaisin.

perjantai-illan ohjelmassa oli myös kielon näyttelykuntoon laittaminen. olin laittanut sille kotona öljyt turkkiin ja tarkoituksena oli pestä se perjantai-iltana. huonekaverini päätti laittaa kielon oikein hienoon näyttelykuntoon. se pestiin ja föönattiin huolella. lupasin tarjota kakun, jos kielo saisi lauantain näyttelyssä sekä ERI:n että maininnan "excellent coat".

lauantaiaamuna lähdimme bussilla näyttelypaikalle. sinne ajoi hotellilta vain vartin. pitkäkrvaiset chihut olivat vuorossa heti kymmeneltä. ostin luettelon, kielon passi tarkistettiin ja sitten hipsimme kehän laidalle. kehä eteni paljon suomen kehää nopeammin ja kehän kulku erosi jonkin verran suomalaisesta touhusta. kerron nyt, miten meidän kehä meni. kielo oli avoimen luokan nartuissa, meitä oli yhteensä viisi. menimme ensin yhdessä kehään, sitten kaikki otettiin yksi kerrallaan pöydälle ja tuomari kirjoitutti sanallisen arvostelun. sen jälkeen mentiin takaisin riviin ja tuomari vertaili koiria keskenään ja sitten sijoitti kolme parasta. meidät käteltiin tässä vaiheessa pois. minulla ei ollut mitään tietoa, minkä laatuarvostelun olimme saaneet, koska sitä ei tosiaan kerrottu missään vaiheessa. tuomari pyöritti kehää itse, eli pyörittävää kehäsihteeriä ei ollut ollenkaan. menin kehän laidalle odottelemaan. kun kaikki chihut olivat ohi, sai hakea koiran kirjallisen arvostelun. se oli hieno diplomimuotoinen, jonka toisella sivulla oli kirjallinen arvostelu. kun sain diplomin käteeni selvisi, että kielo oli saanut ERI:n! olin erittäin tyytyväinen. kirjallinen arvostelukin oli hyvä ja löytyipäs sieltä myös se maininta "excellent coat" ;). julkinen kiitos siis everypot's -kennelin johannalle kielon puunauksesta!

näyttelyn jälkeen palasimme hotellille hetkeksi lepäämään, jonka jälkeen kävimme syömässä. koirat jäivät hotellihuoneeseen sänkyyn nukkumaan. kakkua ei kenenkään tehnyt mieli, joten jätin sen lupauksistani huolimatta ostamatta.

sunnuntain näyttelyn kulku oli aivan samanlainen kuin lauantain, mutta tuomari oli tietysti eri. lauantain tuomari oli microchihuas -kennelin kasvattaja dusan paunovic, sunnuntain tuomari ruotsalainen åke cronander. menimme taas ensin kehään kaikki avoimen luokan nartut, sitten yksitellen pöydälle. kun menimme takaisin riviin, tuli tuomari kättelemään meidät pois. siinä vaiheessa arvasin, että nyt ei tullut eriä. tuomari kuitenkin sanoi kätellessään, että "very well done", joten arvelin, ettei se nyt ihan huonostikaan voinut mennä. diplomista sitten selvisi, että kielo oli saanut EH:n. kielon sunnuntain arvostelu: "melko suuri,vahva narttu. erittäin hyvä pää ja ilme. erinomaiset korvat ja kaula. selkälinja voisi olla parempi. hyvä raajaluusto. hyvä häntä. liikkuu erittäin hyvin".

sunnuntain näyttelystä lähdimme ajamaan kohti latvian pääkaupunkia riikaa, jossa nukuimme sunnuntain ja maanantain välisen yön. latvian hotelli ei ollut ihan niin hyvä kuin liettuan, mutta mitään valittamista ei kyllä ollut siinäkään. liettuassa oli kokolattiamatto, joka tietysti oli koirille ihanteellinen, latviassa taas laminaatti, joka on omaan makuuni koiria ajatellen liukkauden vuoksi huono lattiamateriaali. mutta eipä kielon paljoa lattialla tarvinut aikaa viettää kun yönsä nukkui tietysti sängyssä.

maanantaiaamupäivällä ajoimme tallinnaan ja sieltä laivalla helsinkiin. kotimatkalla väsytti kamalasti, mutta pääsimme kuitenkin kielon kanssa hyvin kotiin. matkan varrelta haimme kotiin vatun, joka oli ollut vanhemmillani hoidossa. kotona meitä odottivat vida ja kaasi, joita olivat hoitaneet matkamme ajan sterren ja raitsun sijoitusomistajat. kiitos kaikille koirahoitajille matkani mahdollistamisesta! :)

siinä tiivistettynä meidän matkakertomuksemme. hauskaa oli ja toivon, että pääsen lähtemään joskus uudestaankin ulkomaille näyttelyyn!

Ei kommentteja: