torstai 14. toukokuuta 2009

hallintaa ja johtajuutta

käytiin tänään vatun kanssa hallinta-kurssi, jossa aiheena johtajuus ja ei-käskyn kertaus.
meillä ei vatun kanssa mitään ongelmia ole kotona, se on todella helppo, tietää säännöt ja noudattaa niitä. kodin ulkopuolella ongelmia sitten on muutamissa tilanteissa - räkyttää remmissä, vetää joskus, on epävarma toisten koirien seurassa. kurssi antoi uutta ajateltavaa ja toisaalta vahvistusta omiin aiempiin toimintoihin ja käsityksiin.

kurssilla tehtiin myös harjoitus, jossa keskelle lattiaa laitettiin lautanen täynnä nakkeja, koira päästettiin vapaana tilaan ja kun se kiinnostui lautasesta, kiellettiin topakasti. vattu tuli heti luokse kiellosta, kehuin. sen jälkeen testattiin yrittääkö mennä uudestaan lautaselle, ei yrittänyt. eli harjoitus meni niinkuin pitikin ja yksi käsky riitti. niin riittää kotonakin aina.

remmikäyttäytymisessä me ollaan epäjohdonmukaisia ja se näkyy siinä, että tilanne ei kehity mihinkään. joskus on parempia kausia, joskus huonompia, riippuen kaikesta, mitä elämässä sitten onkin. nyt aiotaan palata niin pelkistettyyn toimintaan, että viestin pitäisi koiralle olla selkeä. tähän mennessä me ollaan tehty ties mitä temppuja tuolla ja vaihdettu sanoja ja tehty remmillä sitä sun tätä. nyt unohdetaan ne ja palataan aivan simppeliin kieltämiseen. katsotaan miten käy. remmirähjäys ei ole meillä sellainen ongelma, että se elämää häiritsisi tai aiheuttaisi jonkinlaista ahdistusta, mutta jos tilanteeseen on mahdollisuus vaikuttaa ja koiran oloa helpottaa, niin miksipä ei niin toimisi.

päällimmäisenä vinkkinä mieleen jäi, että koiran kanssa pitäisi kävellä niinkuin se olisi kauppakassi. tämän vinkin yritän nyt sisäistää. tiedän nimittäin olevani erittäin tiukka ulkona ja koira sen varmasti aistii. tänään loppui tämän omistajan kauhea kiire, että senkin puolesta nyt aiotaan panostaa sitten uudenlaiseen tunnelmaan lenkkeillessä.

nyt on aikaa alkaa treenata myös kielon kanssa enemmän, mahtavaa! arkielämä sen kanssa sujuu aika kivasti, vaikka tarpeita tuleekin välillä mihin sattuu. osaa kävellä itse hissiin, ulko-ovesta, pihalla nätisti jne, eli sylissä ei enää tarvi kanniskella.

Ei kommentteja: