maanantai 6. toukokuuta 2013

Rally-tokoa

Reilu kuukausi sitten bongasin Chihuahuafoorumilta kasvattieni Hillan ja Naavan omistajan kysymyksen, olisiko joku chihuporukasta tulossa Tamskin Rally-toko -kokeeseen 27.4. Ilmoittautumisaikaa oli jäljellä ja siinä hetken mielijohteesta päätin sitten lähteä mukaan, ensisijaisesti seuraneidiksi Hillaa kannustamaan. Ensi-innostuksen jälkeen aloin miettiä, minkä koirista ottaisin mukaan. Päädyin Kieloon, koska Kielo on kuitenkin treenaillut tokoa säännöllisen epäsäännöllisesti ja Rally-tokon arvelin sellaiseksi lajiksi, jossa Kielo voisi kisatakin.
Kielolla on varsinaisesta Rally-tokosta huikea yhden möllikokeen aiempi kokemus vuodelta 2010, jolloin kävin Vatun kanssa Rally-toko -kurssin ja sen päätteeksi oli möllikoe. Kielo sattui olemaan mukana, joten testasin senkin kanssa 82p arvoisesti. Sen jälkeen Kielon kanssa on tehty vain "oikeaa tokoa", mutta Rallyn alokasluokan liikkeissä ei varsinaisesti mitään sellaista ole, mikä ei tokossakin olisi tullut vastaan.

Varsinaista kisaan valmentavaa treeniä en toimeentunut Kielon kanssa lähteä rakentamaan, vaan luotin aiempaan kokemuspohjaan ja kotona sitten treenasin paikallaistumista ja paikallamakuuta, jotka ajattelin haastavimmiksi. En ehtinyt saamaan paikallamakuuta (jossa ohjaaja siis kiertää koiran) tarpeeksi varmaksi, joten arvelin, että jos se kokeessa tulee olemaan niin kymmenen virhepistettä meille siitä tulee. Paikallaistumisen sain varmaksi kyllä.

Niinhän siinä sitten kävi, että kisapaikalle saapuessa ratapiirrosta tutkiessani huomasin, että ensimmäisenä liikkeenä on mikäpä muukaan kuin paikallamakuu. No, eipä siitä lannistua auttanut. Kisavuoroa Kielo odotteli juoksun, joskin onneksi melko ohimenneen sellaisen, vuoksi pitkälti kevythäkissä, mutta pääsi sieltä sentään välillä Hilla-siskoa moikkailemaan. Siruntarkistus ja säkäkorkeuden mittaus oli uutta ja ihmeellistä, mutta kumpaisestakin selvittiin ok. Muutamia perusliikkeitä otin ennen kehäänmenoa ja palkkasin niistä. Oikein hyvällä fiiliksellä Kielo selkeästi mukana oli.

Kielon vuoro oli toiseksi viimeisenä, yhtä koiraa aiemmin oli Hilla-sisko. En ehtinyt juuri ennen omaa suoritusta juuri jännittää, koska keskityin Hillan videokuvaamiseen. Aika rennolla meiningillä mentiin sitten Kielon kanssa kehään.

Ensimmäisenä liikkeenä oli tosiaan paikallamakuu. Kielo meni maahan, mutta nousi siitä istumaan. En kokeillut uudestaan, koska en halunnut tappaa hyvää intoa jankkaamisella. Jatkoin siis rataa. Toisena liikkeellä oli spiraali. Sen jälkeen juoksuseuraamista, juosten käännös oikealle, sitten normaaliseuraamista. Meni väljästi, mutta siedettävästi. Edestakaisin pujottelussa alkoi olla jo hyvää seuraamismeininkiä ja siitä eteenpäin rata menikin jo melko hyvässä kontaktissa. Seuraavana liikkeenä oli eteen, oikealta sivulle, joka vaati hyvin selkeän käsimerkin, mutta onnistui. Sitten 270 asteen käännös vasemmalle. Sitten askel-istu, 2 askel-istu, 3 askel-istu, joka meni mielestäni tosi hyvin. Tämän jälkeen oli saksalainen täyskäännös, joka onnistui hienosti, sitten uudestaan 270 asteen käännös vasemmalle, sekin meni ok. Viimeisenä varsinaisena liikkeenä oli eteen-vasemmalta sivulle, tähän olin todella tyytyväinen, meni tosi hienosti. Sitten hienosti seuraten maaliin.

Fiilikseni radasta oli oikein positiivinen ja myönnän olleeni hieman pettynyt, kun menin katsomaan pisteitämme ja huomasin, että olimme saaneet vain 59 pistettä. Syytä jouduin odottamaan kisakirjan ja arvostelulapun saantiin asti. Sitä ennen iloittiin Hillan hienosta 88p tuloksesta. Palkintojen jaossa selvisi, että Hilla oli vieläpä tehnyt vaikutuksen iloisella kisasuorituksellaan ja sai kunniamaininnan tuomarin suosikki! Melkein tuli kyynel silmäkulmaan... :)

Rally-tokossa kaikilla koirakoilla on radan alussa 100 pistettä ja tuomari vähentää pisteistä sitten virheiden mukaan 1-10 pistettä koko radan ajan. Hyväksyttyyn tulokseen vaaditaan vähintään 70 pistettä. Arvostelulomakkeesta ja videotallennuksesta selvisi, että paikallamakuun 10 virhepisteen lisäksi olin ottanut 10 virhepistettä myös spiraalista (kävelin kyltin väärältä puolelta) sekä askel-istu jne liikkeestä, jossa olin vahingossa ottanut Kielon istumaan joka askeleen jälkeen tokotyyliin, vaikka koiran olisi kuulunut seurata liikkuen. Hävisin siis omalla töpeksinnälläni Kielolta 20 pistettä. Onneksi se ei osaa olla harmissaan asiasta :) Loput 11 kadotettua pistettä muodostuivat siten, että 8p oli taluttimen kiristymistä ja 3p puutteellista kontaktia.

Todella hyvä fiilis jäi kisasta pisteistä huolimatta, Kielo toimi hienosti ja selkeästi viihtyi kisatilanteessa. Ehkäpä joskus kokeilemme uudestaankin.

Tässä ihana Hilla (Villivadelman Tsunami), ALO 88p, tuomarin suosikki


Ei kommentteja: